Blog

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži kemijski spoj koji djeluje poput lijekova za ublažavanje boli. 

Spoj oleokantal karakterističan je po izrazito gorkom okusu, a blokira iste mehanizme koji prate bol kao i neki postojeći nesteroidni protuupalni lijekovi. Oleokantal djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i karakteristike koje u velikoj mjeri odgovaraju popularnim lijekovima protiv boli. Dnevni unos 50 grama maslinovog ulja odgovara desetini doze lijeka protiv boli preporučene odraslim osobama. Znanstvenici zaključuju kako redovita konzumacija maslinovog ulja može na dugi rok imati isti pozitivan učinak kao i uzimanje lijekova protiv boli.

Maslinovo ulje lako je probavljivo, a ima blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Zbog visokog sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina (77%) i sadržaja antioksidanata, maslinovo ulje štiti HDL ili „dobar" kolesterol, a smanjuje udio lošeg, LDL kolesterola. Mala ga djeca probavljaju neusporedivo lakše nego bilo koje druge vrste masnoća jer je majčino mlijeko najbogatije upravo oleinskom kiselinom. Zbog iznimnog sadržaja antioksidanata, poglavito fenolnih tvari, ekstra djevičansko maslinovo ulje usporava proces starenja zbog utjecaja na oksidativni stres.

Protuupalno djelovanje maslinovog ulja

Znanstvenim studijama dokazano je da vitamin E, oleinska kiselina i polifenolni spojevi hidroksitirosol i oleuropein inhibiraju upalne procese. Budući da bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnoga artritisa u svojoj etiologiji imaju upalu, protuupalno djelovanje ovih spojeva u maslinama može pomoći u smanjivanju stupnja tih bolesti. Ovo ljekovito djelovanje potvrdila su i istraživanja; ona pokazuju kako populacije koje konzumiraju masline i maslinovo ulje imaju niži rizik od razvoja reumatoidnoga artritisa u usporedbi s onima koje ga ne konzumiraju.

Maslinovo ulje povoljno utječe na probavu

Masline su bogate neprobavljivim prehrambenim vlaknima (sadrže 4 g vlakana u 100 g jestivog dijela ploda) i stoga imaju povoljan učinak na redovitost probave. Prehrambena vlakna treba konzumirati u adekvatnoj količini želimo li dobro svojem probavnom sustavu.

Related Articles