Kokosova mast cijenjena je zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina koje sadrže – a koje idu direktno u jetru te služe kao brži izvor energije te blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, ubrzavaju metabolizam, a pogodno djeluju i na kosu i kožu.
Istraživanja su pokazala da prirodna kokosova masnoća u prehrani vodi do normalizacije lipida, štiti jetru te osnažuje imunitet. Hladno cijeđeno kokosovo ulje i tiještena mast pomažu u apsorpciji vitamina topivih u masti (A, D, E, K) i vitamina B skupine. Pomaže i apsorpcija minerala (kalcij, magnezij i željezo) koji se lako apsorbiraju u tijelu i koži.
Specifičnost kokosove masti je u njezinom kemijskom sastavu jer većinu, oko 2/3, čine trigliceridi srednje lančanih masnih kiselina koje imaju blagotvorni utjecaj na probavni sustav. Među njima je dominantna laurinska kiselina, koja ima blago antivirusno i antibakterijsko djelovanje te tako štiti od mnogih bolesti. Osim što organizam brani od štetnih bakterija, kokosova mast sadrži i kaprilnu kiselinu koja potiče rast „dobrih" bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline.
Kokosovo ulje i kokosova mast dva su alternativna naziva, sinonima za jedan te isti proizvod. Temperatura tališta kokosove masti je između 24-26°C. To znači da će kokosova mast pri sobnoj temperaturi od 20°C, prirodno biti u krutom stanju te ju možemo nazivati kokosova mast. S druge strane, kod sobne temperature od 35°C kokosova mast će biti u tekućem stanju i možemo je nazivati kokosovo ulje. Ako uzmemo kockicu kokosove masti iz hladnjaka i držimo je dovoljno dugo pri sobnoj temperaturi višoj od 24-26°C, nakon određenog vremena koje je potrebno za prirodni proces taljenja, ona će se potpuno rastaliti i nastat će tekućina koju možemo nazivati kokosovo ulje. I suprotno, ako kokosovo ulje ohladimo na temperaturi ispod 24°C ono će se postepeno kristalizirati i prijeći u stanje krute, kokosove masti. Prelazak iz krutog (mast) u tekuće (ulje) stanje je prirodni fizikalni proces koji ne utječe na kvalitetu niti prehrambene karakteristike ove namirnice.
Kokosovo ulje (sa ili bez dodatka nekog drugog biljnog ulja ili eteričnih ulja) možete koristiti za njegovo lice (umjesto kreme) ili njegovo tijelo. Iako sadrži pretežno zasićene masne kiseline, dobro se upija u kožu i ne ostavlja masni trag. Dobro djeluje na sve tipove kože. Ulje kokosa je također i dobrodošao dodatak u uljima na njegovoj nježnoj koži bebe, a može se koristiti i samo. Najčešće se koristi u pakiranjima za njegovu kosu jer hrani i regenerira suhu kosu. Treba istaknuti da žene tropskih rasa koje utrljavaju kokosovo ulje u kosu još od djetinjstva, rijetko kada u starijoj dobiju gubitak kose ili posijede.
Hladno cijeđeno kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje u masaži udova i zglobova. Može pomoći kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima, oteklina, uništiti gljivice i pomoći u uklanjanju bradavica. Može stimulirati rast folikula kose masažom tijela.